جلسات کاری
نکات مهم در جلسه با مالزیاییها:
بهتر است ارشدترین فرد گروه شما اول وارد اتاق شود تا اولین نفری باشد که با طرف ارشد مالزیاییها سلام و احوالپرسی میکند. این کار هم نشانه احترام به ارشدیت طرف مقابل و، هم نشانه اهمیت داشتن سلسله مراتب در سازمان شما است.
معمولاً رهبر دو گروه روبروی یکدیگر مینشینند.
به عضو ارشد هیئت مالزیایی نشان دهید که برای او احترام قائلید. برای این کار سؤالات را خطاب به او مطرح کنید، حتی اگر خوب نتواند انگلیسی صحبت کند.
منتظر خوشامدگویی ارشدترین مقام مالزیایی باشید. لازم نیست شما هم همین کار را بکنید.
قبل از ورود به بحث اصلی اندکی در مورد موضوعات فرعی صحبت کنید. مقام ارشد مالزیایی هر وقت مناسب دانست جلسه را شروع میکند.
ممکن است جلسه همراه با صرف ناهار یا شام ادامه پیدا کند.
جلسات (به ویژه جلسات اولیه) معمولاً تا حدی رسمی هستند. با حاضران در جلسه محترمانه برخورد کنید و بیتابی یا بدخلقی نکنید. فراموش نکنید که قبل از شروع کار باید در جهت ایجاد یک رابطه خوب تلاش کنید و این کار مستلزم صرف زمان است. با گسترش رابطه کاری به تدریج از میزان این صحبتهای غیرمرتبط در جلسات کاسته میشود.
سعی نکنید در طول جلسه به تصمیم نهایی برسید. تصمیمگیریها معمولاً بعد از بررسی دقیق تمامی جوانب امر و مشورت با کلیه اعضای گروه و پس از طی سلسله مراتب سازمانی اتخاذ میشوند. در این خصوص صبور باشید.
القاب حرفهای و شغلی آنها (مانند پروفسور، دکتر، و مهندس) را حتماً ذکر کنید. مالاییها و هندیها این القاب را با نام کوچک و چینیها با نام فامیلی خود استفاده میکنند.
آداب تبادل کارت ویزیت
کارت ویزیت بعد از معرفی طرفین به یکدیگر تبادل میشود.
اگر طرف شما چینی است بهتر است یک طرف کارت، به زبان چینی (ترجیحاً با چاپ طلاکوب) نوشته شده باشد.
اگر با مقامات رسمی ***** جلسه دارید بهتر است یک طرف کارت به زبان باهاسا نوشته شده باشد.
کارت را فقط با دست راست یا دو دستی بدهید.
قبل از آن که کارت طرف مقابل را در جیب خود بگذارید، یک بار آن را بخوانید. احترام به کارت طرف مقابل، نشان دهنده احترامی است که برای خود وی در کار قائل هستید.
هرگز در حضور آنها روی کارتشان چیزی ننویسید.
زنان در عرصه کسب و کار
بسیاری از زنان مالزی مشغول به کار هستند و به پستهای ارشد سازمانی نیز دسترسی پیدا میکنند. خانمهایی که برای تجارت به مالزی سفر میکنند معمولاً در مقایسه با سایر کشورها با مشکلات کمتری مواجه میشوند.
نکات مهم
مردها معمولاً به جای دست دادن با خانمها دست خود را سمت چپ سینه میگذارند و اندکی به جلو خم میشوند. مالایاییها نام خانوادگی ندارند و به جای آن نام پدرشان را بعد از کلمه «بن» یا «بنت» (به معنی «پسر» یا «دختر») قرار میدهند (مثلاً عایشه بنت سلیمان).
دست دادن چینیها معمولاً طولانی و شل است. چینیهای قدیمیتر موقع سلام و احوالپرسی نگاه خود را به نشانه احترام پایین میاندازند. اسامی چینیها عموماً سه قسمتی است که در آن نام خانوادگی ابتدا میآید و سپس دو نام شخصی دیگر به دنبال نام خانوادگی قرار میگیرند. در مراودات تجاری خود ممکن است از اسامی غربی استفاده کنند.
مردان هندی نیز معمولاً به جای دست دادن با خانمها به تکان دادن سر و لبخند زدن اکتفا میکنند. اغلب از نام خانوادگی استفاده نمیکنند و به جای آن اولین حرف نام پدر را در ابتدای نام خود به کار میبرند.
گرچه ***** تبعیضهای مثبتی را به نفع مالاییها قائل شده، اما جوامع کاری هندی و چینی همچنان نقش مهمی را در دنیای کسب و کار مالزی بازی میکنند.
اکثر ساختارهای کسب و کار مالزی سلسله مراتبی هستند. مطمئن شوید که تصمیمگیرنده اصلی سازمان طرف صحبت شما است؛ در غیر این صورت ممکن است وقت شما با کسی تلف شود که قدرت تصمیمگیری ندارد.
در مالزی تا زمانی که دستور مشخصی برای انجام کار از سوی رییس دریافت نشود، معمولاً کار روی میز باقی میماند، هر چند که نیازمند رسیدگی فوری باشد.
امیال و آرزوهای فردی افراد در مقایسه با نیازهای گروه در درجه دوم اهمیت قرار دارند. پاداش در نتیجه موفقیت گروهی حاصل میشود.
قبل از شروع تجارت با مالزیاییها باید ارتباط خود را با آنها محکم کنید. آنها را برای تصمیمگیری تحت فشار نگذارید. این کار به رابطه کاری شما لطمه خواهد زد.
اگر جسله دیر شروع شد یا بیش از زمان مقرر طول کشید تعجب نکنید. همیشه در برنامه زمانی خود تأخیرهای این چنینی را لحاظ کنید.
مالزیاییها در کار گروهگرا هستند. بنابراین همیشه نیازهای گروه را نسبت به نیازهای فردی آنها در اولویت قرار دهید. تعریف از یک فرد در داخل گروه یا پاداش دادن به وی ممکن است وی را خجالتزده کند.
مالزیاییها تسلط خوبی به زبان انگلیسی دارند و ظاهراً برقراری ارتباط در این کشور نسبت به سایر کشورهای منطقه راحتتر است. اما همیشه مراقب صحبتهای «سربسته» آنها باشید.
برخی استانهای مالزی روز جمعه را به عنوان روز تعطیلی کاری و زمان استراحت خود قرار دادهاند. در کوالالامپور الگوی کار هفتگی بیشتر به الگوی غربی شباهت دارد، هر چند که برخی ادارات روز شنبه صبح باز میشوند.
در ماه رمضان مسلمانها روزه میگیرند که این مسئله بر میزان کار و تلاش و انگیزه افراد تأثیرگذار است. ادارات *****ی در این ماه با کمبود نیرو مواجه میشوند و به همین علت گاه صدور ویزا یا دیگر کارهای اداری با تأخیر صورت میگیرد.
واحد پول مالزی رینگیت است.